Website Development Prices

Search Blog

Sunday, November 15, 2015

6 Najčešćih Grešaka u Pravljenju Websajta


Najčešće greške pri pravljenju websajta su:

  • Nejasna funkcija sajta,
  • Nekvalitetan sadržaj,
  • Loša navigacija,
  • Kreiranje sajta u Flash-u,
  • Previše reklama na websajtu,
  • Loša čitljivost na sajtu

1. Nejasna funkcija websajta. Najgora stvar je da posetioci dodju na neki websajt i da im nije jasno o čemu se tu zapavo radi. Oni dolaskom na websajt ne mogu odmah da shvate šta websajt nudi i koja je njegova osnovna funkcija. Početna stranica websajta mora na jasan način da objasni posetiocima o čemu je reč. Ako se na websajtu nešto prodaje - da se tačno zna šta se prodaje, ako websajt pruža neke informacije - u vezi sa čim su informacije i slično. Ako je websajt nejasan i stvara konfuziju, posetioci će odmah otići i više se neće vratiti.


2. Nekvalitetan sadržaj. Sadržaj je razlog dolaska posetioca na websajt. Način na koji je napisan sadržaj može da utiče na uspeh websajta. U zavisnosti da li je sadžaj kvalitetan ili loš zavisiće i rangiranje webajta na internet pretraživačima, a time i broj poseta websajtu. Dobar sadržaj treba da animira kupce i podstakne ih na akciju.

3. Loša navigacija. Navigacija websajta je važan element koji se ne sme zaobići. Osnovni elementi websajta kao što su zaglavlje, navigacioni meni, sadržaj, podnožje, treba da imaju logičan raspored. Ništa neće oterati posetioca sa websajta kao zbunjujuća navigacija. Kada potencijalni kupac poseti websajt, neophodno je da u svakom trenutku zna na kojoj se stranici nalazi. Navigacioni meni mora da bude na svakoj stranici websajta i lociran na istom mestu web stranice.

4. Kreiranje sajta u Flash-u. Najnovija istraživanja koja se tiču internet marketinga pokazala su da je websajt koji se kreira u Adobe Flash-u smanjuje broj poseta za više od 30%. Posetioci posećuju sajtove sa različitih tipova računara, različite su brzine veze i slično. Vreme učitavanja websajta može biti prilično dugo što može oterati posetioce zauvek. Ne samo one nestrpljive, već i ostale.

5. Previše reklama na websajtu. Naravno da websajt treba da sadrži reklame i banere, ali previše reklama može delovati posetiocima prilično napadno i agresivno, i mogu posmatrati websajt kao oglasni prostor, osim ako to nije tema websajta.

6. Loša čitljivost na websajtu. Prilikom dizajniranja mora se voditi računa da kontrast između boje slova i pozadine bude takav da se tekst jasno vidi. Ne sme biti teškoća prilikom čitanja. Treba izbegavati belu pozadinu sa svetlom bojom slova i obrnuto, tamnu pozadiinu sa tamnim slovima. Takodje treba izbegavati veoma sitna slova (osim ako imate opciju za povećanje slova) i veoma krupna slova.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.