Website Development Prices

Search Blog

Wednesday, September 15, 2021

Poznate agencije za pravljenje web sajtova i njihovi poznati klijenti

Napomena: linkovi se po standardnoj postavki ovog clanka otvaraju u novom tabu/kartici.

Dobrodosli na listu poznatih agencija za pravljenje web sajtova i/ili poznatih kreatora web sajtova i njihovih poznatih klijenata.

Da pojasnim, lista šišača ovaca su agencije ili kreatori, a lista ovaca za šišanje su njihovi klijenti.

A zasto su jedni i drugi bitni?

Bitni su zato da bi mogli da odlucite ko ce Vam praviti web sajt tj. nastavak clanka Da li izabrati agenciju ili kreatora za izradu web sajta? 

Ovaj clanak je uvodni deo a sastojace se iz vise clanaka. Posto cu ovaj clanak dopunjavati na nekoliko dana, bice datum za svaku dodatu agenciju/kreatora/klijenta. A mozda od njih neko pozeli da popravi svoj ili klijentov SEO, pa da ne bude posle da sam pisala zabadava.

Svaki web sajt prolazi kroz 4 analize: SEO analiza stranice (naslovne), brzina web sajta (celog), linkovi koji ne rade (prvih 2000) i duplikat sadrzaja (obicno po 1000 karaktera sadrzaja za jedno skeniranje; posto bi to trajalo citavu vecnost, ovde cu raditi skeniranje po linku).

Šišač ovaca #1: ne znam ime.
Ovca za šišanje #1: MUP Republike Srbije.
Datum: 16.09.2021.

Napomena: Web sajt se trenutno azurira pa SEO analiza nije moguca

Dobro jutro. Isti dan danas :) Zavrsila sam sa šišačem ovaca #2, a sad na #1.

Kafa #2 je skuvana i mogu nastaviti sa pisanjem :)

Znam da ovom klijentu nije od velikog znacaja SEO optimizacija, jer policija nema konkurenciju u pretrazivacu. Ono sto je ipak bitno je struktura podataka. Znacaj prikazanih ili ne prikazanih informacija, kao i izgled. 

Kada kazem struktura podataka mislim na pravilno rasporedjen sadrzaj koji je usko povezan sa znacajem prikazanih ili znacajno ne prikaznih informacija. A sta sad ova dva znace?

Prvo, zavisi ko sta sta smatra znacajnom informacijom.

Ja mislim, da informacija o tome da li je neki policajac ili vatrogasac izgubio zivot bilo na duznosti ili iz nekog drugog razloga, znacajna informacija koja treba da se prikaze na web sajtu MUP-a. Proverom stranica Saopstenja, za policajca Dj. R. (50) koji je preminuo na uvidjaju 10.06.2021., nema nikakva informacija. 

Ovom proverom stranice Saopstenja sam isla do 24.06.2021., i opet nista.

Proverom preko pretrage web sajta takodje nista.



A mozda ja ne znam da se snadjem na ovako kompleksnom web sajtu. Moguce je. Moguce je da negde ima. 

Ne kazem da se ne secate vasih policajaca i vatrogasaca koji su dali zivote za ovu zemlju, kroz sindikate policije i kroz neke druge kanale (polaganjem venaca za one koji su dali zivote u NATO agresiji i teroristickim napadima, kao i spomen-obelezjem), ali zar Vas nije sramota Ministre da na web sajtu MUP-a RS imaju samo sture informacije o tome? Zar Vas nije sramota Ministre da u arhivi MUP-ovog web sajta stoji, u pdf dokumentu, kao deo statistike, nekoliko policajaca koji su izgubili zivote? Taj pdf dokument pokriva period od 2009 do 2014. godine. A sta je sa policajcima pre 2009. i posle 2014. godine? 

Znam i razumem da se plac ove zemlje ne moze prosiriti, pa da obezbedite dovoljno parking mesta za vozila policije, koji se parkiraju na zelenim povrsinama, tramvajskim sinama i ispred stambenih zgrada tj. gde god stignu, u krugu policijskih stanica. Takodje, znam i razumem da ovi policajci nece doziveti da imaju gde da se hrane na poslu, kao sto je to imala moja majka u doba Tita, u robnoj kuci ili kao one amebe u Skupstini. Znate, ono, menza, bonovi, jetinije nego na ulici. Ali ono sto ne razumem Ministre je zasto nemate posebnu stranicu na web sajtu MUP-a posvecenu policajcima i vatrogascima koji su izgubili zivote,na bilo koji nacin? Ne razumem zasto takvih vesti nema uopste na web sajtu? 

Jedan primer i za kreatora web sajta a i za Vas Ministre je da pogledate kako izgleda web sajt LAPD-a ili ti policije Los Andjelesa. 


https://www.lapdonline.org/officers_killed_in_the_line_of_duty

biografija policajca

A ko o ovome treba da brine. Dve strane. Prva strana, ona koja je kreirala web sajt; jer web sajt MUP RS nije jedini web sajt policije na ovoj planeti. Pa ako nisu znali koje su bitne i znacajne inforamcije koje treba jedan web sajt policije da ima, mogli su da izguglaju. A ako ova strana nije imala odluku (tj. pravo na odluku) u ovome onda je druga strana zakazala. Druga strana je Ministar Policije koji god da je bio u vreme kreiranja prvog web sajta MUP-a, preko svih sledecih, pa do danasnjeg.  

O strukturi podataka - na ovako vec kompleksan web sajt, ja bi da dodam :) na stranici UKP-a, tj. na stranici Službe za suzbijanje kriminala, ima tri odeljenja od kojih svako ima dodatne odseke (4-5-2), o kojima nema informacija cime se bave.  Takodje, koriscenjem pretrage na web sajtu pojedini linkovi ne otvaraju samu vest nego opet istu stranicu sa rezultatima pretrage.

Izgled web sajta. Plus - po modernim standardima za kreiranje web sajta, na dva jezika i tri pisma, sa tri velicine teksta. Minus - u foto slajderu na naslovnoj kada neki pripadnik policije i/ili vatrogasne jedinice izgubi zivot bilo na duznosti ili van, stoji jedno obavestenje slika+tekst+znacka sa crnom trakom, kao kod LAPD-a; i poseban odeljak na naslovnoj stranici za Fallen Heroes, i posebno stranica sa svim Fallen Heroes i pojedinacne stranice sa biografijama pripadnika policije i vatrogasaca.  

Zakljucak: i dalje smatram da je duznost agencije/kreatora web sajta da svog klijenta, ma kojoj delatnosti pripadao i da li im je potreban SEO ili ne, upute u kljucne informacije koje su potrebne za tu delatnost.
A sto se tice ostalih zamerki, s moje strane, nadam se da ce u buducnosti osvanuti dan kada ce na naslovnoj stranici web sajta MUP-a biti odeljak za sve poginule policajce i vatrogasce, i podstranice sa njihovim biografijama. I isto se nadam da ce postati deo standarnih vesti bilo u rubrici Saopstenja ili Aktivnosti, ili cak u obe. 

Azurirano: 23.12.2021.

I da dodam, onaj kip, k'o god da ga je postavio tamo gde jeste, na Savskom trgu, stvarno je lep, ali koja mu je svrha. Osim onog izuzetno lepog parka sa klupama. Mislim, nosi on neko znacenje, nije on tu zabadava, znam to, zapravo ne znam, i ne interesuje me njegovo znacenje, iskreno. Ali ono sto me interesuje je zasto, kad vec imate mogucnost tj. plac niste prvo napravili parking za PS Savski Venac??

Razmisljam ko tu ima "prvenstvo prolaza" da tako kazem :) Kip kome ce da se dive svi koji ka vide i da se slikaju sa njim za uspomenu i dugo secanje ili parking za vozila pripadnika policije, koji gaze, napola vec nestalu travu, i sljapkaju po blatu i snegu, da bi stigli tamo gde treba.

Till then, serve, protect and don't screw up :)

Šišač ovaca #2: https://www.nbgcreator.com.
Ovca za šišanje #2: Uprava za sprecavanje pranja novca Ministarstva Finasija RS (http://www.apml.gov.rs/).
Datum: 16.09.2021.

Nbgcreator je napravio web sajt, tacnije dizajn i programianje. Kod Nbgcreatora SEO spada u digitalni marketing, pa nisam 100% sigurna da li SEO, zapravo tehnicki SEO spada u izradu ovog web sajta. Mada ipak mislim da spada jer na stranici https://www.nbgcreator.com/seo-optimizacija-sajta navode da tu spadaju alt tagovi, title tagovi, naslovi stranica, i meta tagovi.

Provera 1 - Znaci da vidimo, kakva je SEO ocena za Upravu za sprecavanje pranja novca - za naslovnu stranicu.


57% u zuto.

Na slici se vidi: meta informacije: 80%, kvalitet stranice 70%, struktura stranice 25%, struktura linkova 82%, server 0% i spoljasnji faktori 92%.

meta informacije: 80% - meta opis je prazan, kao i kljucne reci.


kvalitet stranice 70% - prosecan broj po recenici je 33 i visok je. Nije navedena ikona Apple touch. Ova stranica učitava 10 JavaScript fajlova sto utice negativno na vrijeme ucitavanja na mobilnim uredjajima. O brzini otvaranja ce biti reci malo nize (sledeci paragraf). Na stranici postoji samo nekoliko opcija za deljenje društvenih mreža - ja ne vidim nijednu. HTTPS protokol za siguran prenos podataka se ne koristi.

struktura stranice 25% - h1 je jedna rec "Издвајамо" tj. 9 karaktera. Katastrofa. U strukturi naslova nedostaje jedna ili vise nivoa. Previse naslova h1. Struktura naslova je sledeca:

H1 Издвајамо
H1 Вести
H3 Измена на листи санкција према Резолуцијама СБУН 1267, 1989 и 2253 од 6.9.2021.
H3 Списак кандидата за полагање писменог дела стручног испита 27.9.2021.године
H3 Јурисдикције у високом ризику и под појачаним праћењем - FATF, јуни 2021.
H3 Списак кандидата који су у јунском II испитном року (21.06.2021. године и 24.06.2021. године) положили стручни испит за издавање лиценце за обављање послова овлашћеног лица
H3 Дана 21. 6. 2021. године одржан писмени део (тест) стручног испита за издавање лиценце
H3 Измена на листи санкција према Резолуцијама СБУН 1267, 1989 и 2253 од 17.6.2021.
H3 Списак кандидата који су у јунском испитном року (14.06.2021. године и 16.06.2021. године) положили стручни испит за издавање лиценце за обављање послова овлашћеног лица
H3 Измена на листи санкција према Резолуцијама СБУН 1267, 1989 и 2253 од 6.4.2021.
H5 Стручна мишљења
H5 Лиценце за обављање послова овлашћеног лица
H5 Национална процена ризика
H5 Систем за борбу против прања новца и финансирања тероризма
H5 Претрага листе означених лица
H5 Стратегија за борбу против прања новца и финансирања тероризма 2020 - 2024
H5 Надзор над рачуновођама и факторинг друштвима

Ima samo dva h1 naslova, ali to nije dozvoljeno. H2 i h4 naslova nema. Covek bi pomislio da ne vole parne brojeve. Bar ja jesam :)

struktura linkova 82% -  Neki interni sidro tekstovi linkova su predugi. Neki sidro tekstovi koriste se vise puta. Duplikat teksta - lista je duza pa sam je izostavila.

konfiguracija servera 0% Preusmeravanje na https za ovu web stranicu nije ispravno konfigurisano. Ova web stranica koristi URL-ove s poddomenom www i ne-www sto moze uzrokovati dvostruki sadrzaj i lošs linkove do vase web stranice. HTML stranica ne koristi GZip kompresiju.

spoljasnji faktori 92% Ova stranica nije jako popularna na facebooku. Crnjak :D

Provera 2 - brzina web sajta. U delu web programiranje, na stranici https://www.nbgcreator.com/izrada-web-sajta a i za ostatak tesktova - imaju dobru pricu, ali suplju. Navode, citiram:

"Dobar web sajt podrazumeva brzo učitavanje, kao i dobru optimizaciju sadržaja kako bi bio prihvaćen od strane robota odnosno pretraživača i dobro pozicioniran u pretragama."

A sad o brizni ucitavanja. 


na mobilnim uredjajima je 42 u crveno


na desktop racunarima je 70 u zuto


I sta sad vredi onaj tekst o web programiranju?

U delu Struktura web sajta, na istoj stranici, https://www.nbgcreator.com/izrada-web-sajta pricaju sta je struktura web sajta. Ne kazem da nije tacno to sto su naveli, samo ja imam drugu definiciju za to. Kod mene struktura web sajta se odnosi na pravilnu upotrebu naslova stranica. 

Provera 3 - linkovi koji ne rade. 

Ovde je skenirano samo 2000 linkova. Toliko moze besplatno. Ko zna koliko linkova ima Uprava za sprecavanje pranja novca web sajt. S obizirom da mi posao nije da proveravam sve ove linkove i statusne poruke mogu da kazem da na prvih 2000 skeniranih linkova imaju 43 koji ne rade. Iz licnog iskustva znam da ne mora da znaci da svi ovi linkovi nisu ispravni. Mozete pogledati kako kod mene stoji situacija u clanku - Analiza web sajta Marija Rikic SEO optimizacija.

Provera 4 - duplikat sadrzaja. 


Rezultat: 29% je duplikat, 71% je unikatan sadrzaj. Ovaj alat skenira dupli sadrzaj na drugim web sajtovima, kao i na samom web sajtu koji se skenira.

U nastavku clanka bice SEO analiza Nbgcreator-a, a do tada, zelim Vam laku noc zzz zz z.

Sneak peak 


Provera 1 - SEO ocena. Na slici se vidi da je ocena 68 u zuto, za naslovnu stranicu.

Meta informacije: 80%, kvalitet stranice 65%, struktura stranice 60%, struktura linkova 56%, server 0% i spoljasnji faktori 100%.


Meta informacije: 80%.  Meta opis je predugacak. Meta kljucne reci su prazne.



Kvalitet stranice: 65%. Neke reci iz naslova stranice ne koriste se unutar sadrzaja stranice. Ako ne vode racuna o sadrzaju na svom web sajtu, kako li ce voditi racuna o Vasem? Mozda hoce. Za pare. Ali koje??

U delu Umetnost kreiranja sadržaja, na stranici https://www.nbgcreator.com/content-marketing navode citiram delove

"Imate tekst koji je tehnički korektan; zadovoljava propisane standarde dužine..." "...Tek kada je tekst podjednako zanimljiv koliko i tehnički korektan, možemo očekivati da će postići ono što želimo..."

Ako tekst nije tehnicki korektan, kao sto nije kod Nbgcreator-a i kod njihovog klijenta Uprava za sprecavanje pranja novca, sto je osnov za napredni SEO, gde spada sadrzajni (en. content) marketing) sta cete onda? Kod iste agencije da trazite da to isprave ili kod nekog drugog? 

Nije navedena ikona Apple touch. Ova stranica ucitava 21 JavaScript fajlova. 11 slika nema alt atribut koji pretrazivaci koriste. Na stranici postoji samo nekoliko opcija za deljenje sadrzaja na drustvenim mrezama.

Struktura stranice: 60%. Naslov h1 nije naveden. Ufff. Neki naslovi pojavljuju se dva puta na stranici. U strukturi naslova nedostaje jedan ili vise nivoa. Ahm. Na stranici se nalazi 30 naslova. Kolicina naslova trebala bi biti u pravilnijem odnosu s kolicinom teksta. Neki naslovi su prazni.

Struktura naslova: h1 = 0, h2 = 9, h3 = 20, h4 = 2.

H2 Analitički pristup, ideje, iskustvo & rezultati govore umesto nas
H2 Iza sebe imamo preko 300 uspešno realizovanih projekata.
H2 Kompletna usluga, fleksibilan pristup i orijentisanost ka rezultatima.
H2 Prazan naslov
H2 Blogujemo za vas Saveti i aktuelnosti Pratite naše priče
H2 NE POSTOJE GLUPA PITANJA POSTOJE SAMO GLUPI ODGOVORI
H2 NAŠE USLUGE
H2 INFORMACIJE
H2 Pratite naše priče, prijavite se.
H3 Digitalni Marketing
H3 Izrada web i mobilnih aplikacija
H3 Personalizovan pristup
H3 Slobodan Lončarević
H3 KONSALTING
H3 ANALITIČKI PRISTUP
H3 IDEJA
H3 5 efektivnih SEO koraka za vaše preduzeće u 2021.
H3 Benefiti uporednih web portala
H3 Podignite nivo vašeg poslovanja uz digitalni marketing
H3 Novi trendovi Instagrama koje morate ispratiti
H3 Hakovanje profila – kako se zaštititi?
H3 Društvene mreže kao neizostavni element uspeha vašeg poslovanja
H3 SEO optimizacija kao ključni faktor uspeha vašeg sajta
H3 Vaš biznis u online okruženju
H3 Digitalni marketing – posao budućnosti koja je već prisutna
H3 Prednosti digitalnog poslovanja
H3 (+381) 064 180 5113
H3 (+381) 060 0 999 040
H3 (+381) 064 180 5113 
H4 Digitalni marketing
H4 Izrada i razvoj web aplikacija

H1 je obavezan. H2 max. 2 po jednoj web stranici. H3 - H6 skladno tekstu na stranici. Kad ne znaju da vode racuna o svojoj strukturi web sajta, kako ce da vode racuna o Vasoj?

U delu Search Engine Marketing, na stranici https://www.nbgcreator.com/poslovanje-preko-interneta navode, citiram deo

"...Međutim kvalitet sadržaja i ponude, uz dobro rešenu strukturu sajta za primarni cilj imaju konverziju odnosno prevođenje posetioca u kupca ili korisnika usluge."

Ah ta struktura stranice tj. web sajta. 

Struktura linkova: 56%. Neki sidro tekstovi koriste se vise puta. 5 linkova nema sidro tekst.

Konfiguracija servera: 0%. Koriscena verzija PHP -a je zastarela i moze predstavljati sigurnosni rizik. Hoce li i kod Vas (klijenta) zastareti i predstavljati bezbedonosni rizik? Zaglavlje s X pogonom salje se aunutar zaglavlja odgovora (nepotrebno). Ova stranica ucitava 8 CSS fajlova sto moze negativno uticati na vreme ucitavanja stranice. Kod njih ne utice negativno jer ime je brzina otvaranja stranice 0.17 sekundi. Mreza za isporuku sadrzaja kao Google Biblioteke i Bootstrap CDN-a mogu ustedeti propusnost (en. bandwidth) za JQuery i za biblioteku komponenti prednjeg-kraja (en. front-end) Bootstrap-a.

Spoljasnji faktori: 100%Ova web stranica ima izvrsne linkove s drugih web sajtova (en. backlinks).

Provera 2 - brzina web sajta.


brzina otvaranja na mobilnim uredjajima je 13


brzina otvaranja na desktop racunarima je 53


Secate se onih 21 JavaScript fajlova i Apple ikone? E to su neki od faktora bitnih za brzinu otvaranja web stranica. Ono s pocetka clanka je bila brzina otvaranja naslovne stranice (0.17s), a ovo je ukupna brzina tj. brzina celog web sajta.

Provera 3 - linkovi koji ne rade.



Dobar deo linkova je od linkedin-a sa statusnom porukom 999 Non standard, (kao kod mene) za koje pokazuje da ne rade. Njihove linkedin profile nisam proverala. Moj link je jedan i radi. Kao sto sam rekla i kod Uprave za sprecavanje pranja novca, i ovde da kazem da necu proveravati ispravnost njihovih linkova detaljno, jer mi to nije posao.

Provera 4 - duplikat sadrzaja. 



Bratski. 50 : 50. 

Da pogledamo malo bolje.


Za prvu recenicu na slici, rezultat je sledeci




Za recenicu - "Kvalitetan online nastup podrazumevaprimenu razlicitih tehika digitalnog..."

Gugle kaze da se pojavljuje na 3 razlicita web sajta. prvi je web sajt Nbgcreator-a, drugi je konekt.rs i teci je https://links.giveawayoftheday.com/ . Prvi i treci linkovi pripadaju Nbgcreator-u, a drugi Konekt-u DOO. Osim ako Nbgcreator-u Konekt doo nije firma-sestra, ko je od koga prepisivao sadrzaj? A i da jeste firma-sestra, sadrzaj mora biti razlicit. 
 
Za drugu recenicu na slici, rezultat je sledeci



Za recenicu - "Digitalni marketing zapocinje poslovima istrazivanja online trzista koje ukljucuje..."

Gugl kaze da se pojavljuje dva puta. Prvi put kod Nbgcreator-a, a drugi put kod Konekt doo.

Trecu recenicu necu da komentarisem. Evo samo slike.


Procenite sami.

Zakljucak: ako Vam je bitno da imate povratne linkove ova agencija je pravi izbor. Imaju licnog iskustva pa ce verujem i za Vas (klijenta) ostvariti isto. A sto se tice drugih stvari, prica im je prilicno klimava. Naravno, oni imaju jos drugih usluga koje nisu tema ovog clanka. Imaju zaista lep web sajt, ali lepota se ne prodaje osim ako niste "prodavacica ljubavi". Nbgcreator ne koristi vizuelni editor za izradu web sajta, ali ako zelite mozete procitati clanak - Zasto ne treba da korisitite page builder-e? Tamo imate o lepoti koja se ne prodaje. Ili se ipak mozda prodaje, posto imaju iza sebe preko 300 uspesno (??) realizovanih projekata. Sta znaci uspesno? Da klijent ne zna sta nije dobio a trebao je. Jedan primer mozete pogledati u clanku - Da li izabrati agenciju ili kreatora za izradu web sajta?  Ili su mozda dobili, ali na koji nacin? Organski (besplatno) ili putem placenog sadrzaja. Ako imate "duboke dzepove" iz meseca u mesec, iz godine u godinu i ako Vam nisu bitne osnove do kojih se stize polako i postupno, nego zelite da preletite sve to i budete prvi na Guglu, Nbgcreator je pravi izbor. 

Do sledecih šišača ovaca i ovaca za šišanje, zelim Vam prijatan dan, meni je vreme za kafu #2 :)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.